Amsterdam Ghana SDA Church | Home
A Colossal City In Space
Sunday, 06th September 2015
Posted on September 21, 2014

Lesson 4

Talk about a great city! New York, Tokyo, and London are nothing in comparison! Just wait until you grasp the amazing facts about this gigantic city that can travel through space. It\'s all fact, not science fiction! The information in this Study Guide will thrill your soul and give you hope for the future.
God
God is the architect and builder of the holy city.

1. Who is the architect and builder of this space city?

Wherefore God is not ashamed to be called their God: for he hath prepared for them a city. Hebrews 11:16.

Answer:   The Bible declares that God is building a great city for His people. And this city is as real and literal as any you have ever known.

God\'s
God\'s amazing city is located in heaven, His dwelling place.

2. Where is this amazing city that God is preparing?

And I John saw the holy city, new Jerusalem, coming down from God out of heaven. Revelation 21:2. O Lord my God ... hear thou in heaven thy dwelling place. 1 Kings 8:28-30.

Answer:   This great city that is being constructed is, at this moment, in far outer space in God\'s dwelling place, which is called heaven.

Notice
Notice the city\'s size compared to several states.

3. How do the Scriptures describe this amazing space city?

Answer:   (A) SIZE
The city lieth foursquare, and the length is as large as the breadth: and he measured the city with the reed, twelve thousand furlongs. Revelation 21:16. The city is perfectly square. Its perimeter is 12,000 furlongs, or 1,500 miles (a furlong is 1/8 mile). It is 375 miles long on each side.

(B) NAME
The city is called new Jerusalem in Revelation 21:2.

(C) WALLS
And he measured the wall thereof, an hundred and forty and four cubits. ... And the building of the wall of it was of jasper.Revelation 21:1718. A wall 144 cubits, or 216 feet high (a cubit is 18 inches), surrounds the city. The wall is made of solid jasper, with radiance and beauty beyond description. Think of it! Nearly 20 stories high and solid jasper!

(D) GATES
And had twelve gates ... On the east three gates on the north three gates on the south three gates and on the west three gates. And the twelve gates were twelve pearls: every several gate was of one pearl. Revelation 21:121321. The city has 12 gates- three on each side - each one made of a single pearl.

(E) FOUNDATIONS
The wall of the city had twelve foundations ... garnished with all manner of precious stones. The first foundation was jasper the second, sapphire the third, a chalcedony the fourth, an emerald The fifth, sardonyx the sixth, sardius the seventh, chrysolyte the eighth, beryl the ninth, a topaz the tenth, a chrysoprasus the eleventh, a jacinth the twelfth, an amethyst. Revelation 21:14-20. The city has 12 full, complete foundations each one made of precious stone. Every color of the rainbow will be represented, so at a distance the city will no doubt appear to be resting upon a rainbow.

(F) STREETS
The street of the city was pure gold, as it were transparent glass. Revelation 21:21.

(G) APPEARANCE
The holy city, ... prepared as a bride adorned for her husband. Having the glory of God: and her light was like unto a stone most precious, even like a jasper stone, clear as crystal. The length and the breadth and the height of it are equal [proportionate].Revelation 21:21116. The city, with all of its precious stones, gold, and shimmering beauty, will be lighted with the glory of God. In its breathtaking majesty and purity it is compared to a bride adorned for her husband.

Heaven\'s
Heaven\'s fantastic tree of life brings unending life and youth to all who eat of it.

4. What phenomenal feature of this majestic city assures every citizen eternal vigor and youth?

In the midst of the street of it, and on either side of the river, was there the tree of life, which bare twelve manner of fruits, and yielded her fruit every month: and the leaves of the tree were for the healing of the nations. Revelation 22:2. Take also of the tree of life, and eat, and live for ever. Genesis 3:22.

Answer:   The tree of life, which bears 12 kinds of fruit (and is in the middle of the city--Revelation 2:7), brings unending life and youth to all who partake of it. Even its leaves will contain marvelous sustaining qualities. This tree will yield a new crop of fruit each month.

The
The holy city will descend to earth and become its capital.

5. Is it true that this amazing city will descend to this earth?

And I John saw the holy city, new Jerusalem, coming down from God out of heaven, prepared as a bride adorned for her husband. Revelation 21:2. Blessed are the meek: for they shall inherit the earth. Matthew 5:5. The righteous shall be recompensed in the earth. Proverbs 11:31.

Answer:   Yes, the majestic holy city will come down to this earth to become the capital of the earth made new. All the righteous will have a home in this city.

Sin
Sin and sinners will be eradicated by fire from God.

6. What will happen to sin and sinners?

All the proud, yea, and all that do wickedly, shall be stubble: and the day that cometh shall burn them up.Malachi 4:1. Fire came down from God out of heaven, and devoured them. Revelation 20:9. The elements shall melt with fervent heat, the earth also and the works that are therein shall be burned up. 2 Peter 3:10. Ye shall tread down the wicked; for they shall be ashes under the soles of your feet. Malachi 4:3. Nevertheless we, according to his promise, look for new heavens and a new earth, wherein dwelleth righteousness. 2 Peter 3:13.

Answer:   God will destroy all sin and sinners with fire. This fire will melt the earth and turn everything into ashes. Then God will make a perfect new earth, and the holy city will be its capital. Here the righteous will live in joy, peace, and holiness throughout eternity. God promises that sin will not rise up again. See Nahum 1:9.

In
In His new kingdom the Lord will personally live among His people.

7. What refreshing, thrilling promises does God make to the people who enter His new kingdom?

Answer:   A. The Lord, in person, will live with them (Revelation 21:3).

B. They will never become bored. There will be pleasures forevermore (Psalms 16:11).

C.There will be no more death, pain, tears, sorrow, sickness, hospitals, operations, tragedy, disappointment, trouble, hunger, or thirst (Revelation 21:4 Isaiah 33:24 Revelation 22:3 Isaiah 65:23Revelation 7:16).

D. They will not get tired (Isaiah 40:31).

E. Every saved person will be physically whole in every way. The deaf will hear, the blind will see, the dumb will sing, and the lame will be able to run (Isaiah 35:56 Philippians 3:21).

F. Jealousy, fear, hatred, falsehood, envy, impurity, cynicism, filth, worry, and all evil will be forever shut out of God\'s kingdom (Revelation 21:827 22:15). People will no longer be burdened with the worries and the cares that drive them to distraction. There will be no more nervous breakdowns. Time will become eternity, and the pressures and deadlines of earth will be gone forever.

Today\'s
Today\'s mammoth oceans will not exist in God\'s new kingdom.

8. How will the new earth differ from our earth today?

Answer:   A. Vast seas as we know them today will be gone (Revelation 21:1). The oceans and seas cover three-fourths of the earth\'s surface today. This will not be the case in God\'s new kingdom. The whole world will be one huge garden of unsurpassed beauty, interspersed with lakes, rivers, and mountains (Revelation 22:1 Acts 3:2021).

B. The deserts will become gardens (Isaiah 35:12).

C. The animals will all be tame. None will prey upon others, and a little child will lead them (Isaiah 11:6-9 65:25).

D. There will be no more curse (Revelation 22:3).

E. There will be no more violence of any kind (Isaiah 60:18). This precludes crime, storms, floods, earthquakes, tornadoes, injury, etc.

F. Nothing defiling will be found in the new earth (Revelation 21:27). There will be no cigarette butts, tobacco juice, drunkards, taverns, alcoholic beverages, brothels, lewd pictures, or any other wickedness or impurity of any kind.

Children,
Children, playing together, will fill the streets of the new Jerusalem.

9. Will there be children in God\'s kingdom? If so, will they grow up?

And the streets of the city shall be full of boys and girls playing in the streets thereof. Zechariah 8:5. And ye shall go forth, and grow up as calves of the stall. Malachi 4:2.

Answer:   Yes, there will be many boys and girls in the holy city (

Comments(0)
Posted on September 21, 2014
Comments
No Comment Found.
Full Name:
Your Email:
Comments:
Health News
Health News Not Found.