Amsterdam Ghana SDA Church | Home
The Lost Day of History
Sunday, 27th September 2015
Posted on August 08, 2015

Lesson 7

Did you know there is a very important day that almost everyone has forgotten about? It\'s astounding that only a few people are aware of it, because it\'s one of the most significant days in all of human history! It\'s not only a day in the past, but the present and future. Furthermore, what happened on this neglected day can have a profound effect on your life. Want to know more amazing facts about this lost day of history? Then read over this Study Guide carefully.
When Jesus was here on earth, He worshiped on the Sabbath.

1. On what day did Jesus customarily worship?

And he came to Nazareth, where he had been brought up: and, as his custom was, he went into the synagogue on the sabbath day, and stood up for to read. Luke 4:16.

Answer:   Jesus\' custom was to worship on the Sabbath.

The seventh day of the week (Saturday) is the Sabbath.

2. But which day of the week is the Sabbath?

The seventh day is the sabbath of the Lord thy God. Exodus 20:10. And when the sabbath was past, ...very early in the morning the first day of the week, they came unto the sepulchre. Mark 16:12.

Answer:   The Sabbath is not the first day of the week (Sunday), as many believe, but the seventh day (Saturday). Notice from the above Scripture that the Sabbath is the day that comes just before the first day of the week.

God made the Sabbath at the time of Creation.

3. Who made the Sabbath and when?

In the beginning God created the heaven and the earth. And on the seventh day God ended his work which he had made; and he rested on the seventh day from all his work which he had made. And God blessed the seventh day, and sanctified it. Genesis 1:12:23.

Answer:   God made the Sabbath at the time of Creation, when He made the world. He rested on the Sabbath and blessed and sanctified it (set it apart for a holy use).

God wrote the Sabbath commandment with His own finger.

4. What does God say about Sabbath-keeping in the Ten Commandments, which He wrote with His own finger?

Remember the sabbath day, to keep it holy. Six days shalt thou labour, and do all thy work: But the seventh day is the sabbath of the Lord thy God: in it thou shalt not do any work, thou, nor thy son, nor thy daughter, thy manservant, nor thy maidservant, nor thy cattle, nor thy stranger that is within thy gates: For in six days the Lord made heaven and earth, the sea, and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the Lord blessed the sabbath day, and hallowed it. Exodus 20:8-11. And the Lord delivered unto me two tables of stone written with the finger of God. Deuteronomy 9:10.

Answer:   In the fourth commandment of the 10, God commands us to observe the seventh-day Sabbath as His holy day. God knew people would forget His Sabbath, so He began this commandment with the word remember. He has never commanded anyone anywhere to keep any other day as a weekly holy day.

Jesus says it is easier for heaven to pass away than for God\'s law to change.

5. But haven\'t the Ten Commandments been changed?

Jesus says: And it is easier for heaven and earth to pass, than one tittle of the law to fail. Luke 16:17. God says: My covenant will I not break, nor alter the thing that is gone out of my lips. Psalms 89:34. Notice, the Ten Commandments came from His lips. Exodus 20:1 says, And God spake all these words, saying ... [the Ten Commandments follow in verses 2-17].

Answer:   No, indeed! It is utterly impossible for any of God\'s moral law ever to change. All Ten Commandments are binding today.

Paul and the other apostles kept God\'s seventh-day Sabbath holy.

6. Did the apostles keep the Sabbath?

And Paul, as his manner was, went in unto them, and three sabbath days reasoned with them out of the scriptures. Acts 17:2. Paul and his company ... went into the synagogue on the sabbath day, and sat down.Acts 13:1314. And on the sabbath we went out of the city by a river side, where prayer was wont to be made; and we sat down, and spake unto the women which resorted thither. Acts 16:13. And he [Paul] reasoned in the synagogue every sabbath, and persuaded the Jews and the Greeks. Acts 18:4.

Answer:   Yes, the book of Acts makes it clear that Paul and the early church kept the Sabbath.

The apostles taught the Gentiles to keep the Sabbath holy.

7. Did the Gentiles also worship on Sabbath?

God commanded it:
Blessed is the man ... that keepeth the sabbath from polluting it. Also the sons of the stranger, that join themselves to the Lord, ... every one that keepeth the sabbath from polluting it, and taketh hold of my covenant Even them will I bring to my holy mountain, and make them joyful in my house of prayer ... for mine house shall be called an house of prayer for all peopleIsaiah 56:267, emphasis added.

Apostles taught it:
And when the Jews were gone out of the synagogue, the Gentiles besought that these words might be preached to them the next sabbath. And the next sabbath day came almost the whole city together to hear the word of God.Acts 13:4244, emphasis added. And he reasoned in the synagogue every sabbath, and persuaded the Jews and the Greeks. Acts 18:4.

Answer:   The apostles in the early New Testament church not only obeyed God\'s Sabbath command, but they also taught the converted Gentiles to worship on Sabbath. Never once do they refer to Sunday as a holy day.

The Sabbath was not changed to Sunday at the time of Jesus\' resurrection.

8. But wasn\'t the Sabbath changed to Sunday at Christ\'s death or resurrection?

Answer:   No, there is not the remotest hint that the Sabbath was changed at Christ\'s death or resurrection. The Bible teaches just the opposite. Please carefully review the following evidence:

A. God blessed the Sabbath.
The Lord blessed the sabbath day and hallowed it. Exodus 20:11. And God blessed the seventh day, and sanctified it. Genesis 2:3.

B. Christ expected His people to be still keeping the Sabbath in A.D. 70 when Jerusalem was destroyed.
Knowing full well that Jerusalem would be destroyed by Rome in A.D. 70, Jesus warned His followers of that time, saying, But pray ye that your flight be not in the winter, neither on the sabbath dayMatthew 24:20, emphasis added. Jesus made it clear that He intended for the Sabbath to be kept even 40 years after His resurrection. In fact, there is no intimation anywhere in the Scriptures that Jesus, His Father, or the apostles ever (at any time, under any circumstances) changed the holy seventh-day Sabbath to any other day.

C. The women who came to anoint Christ\'s dead body kept the Sabbath. Jesus died on the day before the sabbath (Mark 15:37,42), which is now called Good Friday.
The women prepared spices and ointments to anoint His body, then rested the sabbath day according to the commandment.Luke 23:56. Only when the sabbath was past (Mark 16:1) did the women come the first day of the week (Mark 16:2) to continue their sad work. They found Jesus was risen early the first day of the week (verse 9), commonly called Easter Sunday. Please note that the Sabbath according to the commandment was the day preceding Easter Sunday, which we now call Saturday.

D. Christ\'s follower, Luke, wrote two books of the Bible, Luke and Acts. 
He says that in the book of Luke he wrote about all of Jesus\' teachings (Acts 1:1-3). But he never wrote about Sunday-keeping or a change of the Sabbath.

Everybody in God\'s eternal kingdom will keep the Sabbath holy.

9. Some people say the Sabbath will be kept in God\'s new earth. Is this correct?

For as the new heavens and the new earth, which I will make, shall remain before me, saith the Lord, so shall your seed and your name remain. And it shall come to pass, that from one new moon to another, and from one sabbath to another, shall all flesh come to worship before me, saith the Lord. Isaiah 66:2223.

Answer:   Yes, the Bible says the saved people of all ages will keep the Sabbath in the new earth.

The Lord\'s day is Sabbath, not Sunday.

10. But isn\'t Sunday the Lord\'s day?

Call the sabbath a delight, the holy of the Lord. Isaiah 58:13. For the son of man is Lord even of the sabbath day. Matthew 12:8.

Answer:   The Bible speaks of the Lord\'s day in Revelation 1:10, so the Lord does have a special day. But no verse of Scripture refers to Sunday as the Lord\'s day. Rather, the Bible plainly identifies Sabbath as the Lord\'s day. The only day ever blessed by the Lord or claimed by Him as His holy day is the seventh-day Sabbath.

Jesus instituted baptism--not Sunday keeping--in honor of His resurrection.

11. Shouldn\'t I keep Sunday in honor of Christ\'s resurrection?

Know ye not, that so many of us as were baptized into Jesus Christ were baptized into his death? Therefore we are buried with him by baptism into death: that like as Christ was raised up from the dead by the glory of the Father, even so we also should walk in newness of life. For if we have been planted together in the likeness of his death, we shall be also in the likeness of his resurrection: Knowing this, that our old man is crucified with him, that the body of sin might be destroyed, that henceforth we should not serve sin.Romans 6:3-6.

Answer:   No! No more than you would keep Friday in honor of the crucifixion. Christ gave the ordinance of baptism in honor of His death, burial, and resurrection. The Bible never suggests Sunday-keeping in honor of the resurrection (or for any other reason, for that matter). We honor Christ by obeying Him (John 14:15)--not by substituting man-made requirements in place of His.

Misguided men had the audacity to substitute Sunday for the Sabbath of God\'s law.

Posted on August 08, 2015
No Comment Found.
Full Name:
Your Email:
Health News
Health News Not Found.